Februari = 

Maand van de gebitsverzorging

Gebitsproblemen komen vaker voor dan je denkt. Daarom vragen dierenartsen elk jaar extra aandacht voor dit probleem tijdens de Maand van de Gebitsverzorging. Meer hier over vindt u ook op www.maandvandegebitsverzorging.nl 

80% van de honden en katten ouder dan 3 jaar heeft gebitsproblemen. 
Wij zien geregeld dieren op het spreekuur met gebitsproblemen. De belangrijkste oorzaak hiervan is de vorming van tandplak en tandsteen. Vaak merkt de eigenaar wel dat de adem niet meer zo fris ruikt, maar slechts weinig eigenaren kijken in de bek van hun dier. Sommige dieren laten dit ook erg slecht toe. Pas als er grotere problemen ontstaan dan komt er een bezoekje aan de dierenarts aan te pas. Dat kan beter vinden wij, want preventie en vroeg ingrijpen voorkomt ernstige problemen.  

Om u op weg te helpen doen wij als praktijk mee aan de maand van de gebitsverzorging.
Gedurende de hele maand februari kunt u een afspraak maken voor een gratis gebitscontrole en indien nodig krijgt u van ons 10% korting op een professionele gebitsreiniging

Wat zijn de tekenen van gebitsproblemen bij dieren?

  • slechte adem
  • bruine aanslag op de tanden
  • minder willen eten
  • kopschuwheid, niet aangeraakt willen worden aan het hoofd
  • tandenknarsen
  • veel kwijlen

Wat kunt u doen voor een gezond dierengebit?
Het klinkt flauw, maar ook bij dieren geldt: iedere dag poetsen werkt het beste. Klik hier voor een filmpje waarop een dierenarts uitleg geeft over het aanleren van tandenpoetsen bij uw hond. 

Omdat niet ieder dier dit goed toelaat zijn er producten ontwikkeld die u helpen het gebit van uw dier te ondersteunen. Voorbeelden hiervan zijn:
  •  Speciale voeding ontwikkeld om tandplak en tandsteen te voorkomen. Een goede variant hiervan is de T/D van Hill's. 
  • Tandreinigende tussendoortjes, zoals Dentastix, Orozyme sticks en andere kauwstrips. Let er op dat u de normale voeding aanpast aan de hoeveelheid tussendoortjes om overgewicht te voorkomen!
  • Speciale tandheelkundige speeltjes die helpen om het gebit te flossen 
  • Algenpoeders om over het eten te strooien, deze veranderen de samenstelling van het speeksel waardoor tandsteenvorming tegengegaan wordt. Een voorbeeld hiervan is Orozyme Bucco-fresh. 

Links: gebit met tandsteen Rechts: gebit na reiniging

 

Te laat begonnen met poetsen?
Een onopgemerkt gebitsprobleem kan ernstige gevolgen hebben. Wist u dat een slecht gebit zelfs een ontsteking in het hart kan veroorzaken? Tandplak bouwt zich steeds verder op en duwt langzaam het tandvlees omhoog. Hierdoor komen de wortels bloot te liggen en raakt het kaakbot zelf ontstoken. Alleen tanden poetsen helpt op dit punt niet meer, de tandsteen is alleen nog te verwijderen met speciale instrumenten. Om verdere problemen te voorkomen of om al ontstane problemen op te lossen moet het gebit gereinigd worden tot onder het tandvlees. Omdat dit niet volledig uit te voeren is bij een wakker dier, gebeurt dit onder volledige narcose. Als het dier slaapt kunnen we het gebit vaak pas echt goed beoordelen. 


Als uw dier na de reiniging weer een witte glimlach heeft, dan bekijken we samen met u hoe we dit zo lang mogelijk zo houden.