Veel gestelde vragen
Er zijn altijd zaken waar bij meer mensen onduidelijkheid over bestaat. Op deze pagina vindt u de meest gestelde vragen op een rijtje met een kort antwoord. Wij geven u indien gewenst uiteraard ook persoonlijk graag meer informatie over hoe de vork in de steel zit. 

Kan ik bij u pinnen?
Ja, u kunt bij ons pinnen of contant betalen. Wij werken niet op rekening. 

Waar kan ik parkeren?
U kun bij ons voor de deur van de praktijk parkeren. Mocht het hier onverhoopt druk zijn, dan vind u een ruime parkeerplaats achter het pand. Tussen huisnummers 20A en 22 ligt een oprit welke toegang biedt tot de parkeerplaats. 

Hoe kom ik in de praktijk?
De deur naar de praktijk bevindt zich in de linker groene poort. Deze staat open als de kliniek geopend is. 

Moet ik mijn dier na de puppy/kitten entingen nog laten enten?
Ja, het is belangrijk dat u uw dier jaarlijks laat enten. Uit tests is gebleken dat een vaccin 1 of 3 jaar werkt, afhankelijk van het type vaccin. Dit betekent dat uw dier na deze tijd mogelijk niet meer beschermd is tegen de betreffende ziekte. Wij vaccineren op maat, wat wil zeggen dat we enkel daartegen vaccineren wat nodig is. We vaccineren volgens een standaard schema tegen een viertal potentieel dodelijke ziekten. Daarnaast zijn er een aantal entingen die niet ieder dier nodig heeft. Voor deze bekijken wij per dier wat de beste keuze is. U kunt uw dier bij ons ook laten titeren. U kunt meer lezen over vaccineren en titeren onder het kopje 'over vaccineren'.

Waar moet ik mijn dier tegen vaccineren?
Honden worden vanaf 1 jaar leeftijd jaarlijks geënt tegen leptospirose, de veroorzaker van de ziekte van Weil. Daarnaast worden ze 1x per 3 jaar geënt tegen distemper, parvo en besmettelijke leverziekte. Dieren die de grens over gaan worden tevens 1x per 3 jaar geënt tegen rabiës. Naast deze entingen raden wij vaak de neusenting tegen besmettelijke hondenhoest aan als extra bescherming. 

Katten worden standaard vanaf 1 jaar leeftijd jaarlijks geënt tegen niesziekte en 1x per 3 jaar tegen kattenziekte. Let op: ook katten die mee de grens over gaan dienen tegen rabiës geënt te worden!

Konijnen worden jaarlijks geënt tegen myxomatose en viraal hemorrhagisch syndroom.

U kunt hier meer over lezen onder het kopje 'over vaccineren'.  

Waarom moeten pups 3x en kittens 2x geënt worden?
Jonge dieren krijgen via de moedermelk beschermende stoffen (maternale antilichamen) binnen die hen in de eerste levensweken beschermt tegen ziekteverwekkers uit de omgeving. Na de eerste levensweken beginnen deze antilichamen af te nemen en moet het jong zelf antilichamen gaan aanmaken. Er is een kleine periode, de immuniteitskloof, waarin de maternale antilichamen niet meer voldoende bescherming bieden en het jong nog niet voldoende eigen antilichamen heeft aangemaakt. Wij beschermen het jong door een verzwakt of dood virus toe te dienen dat geen ziekte veroorzaakt, maar er wel voor zorgt dat het jong zelf antilichamen aan gaat maken.  

Het is per dier verschillend wanneer deze immuniteitskloof ontstaat, maar we willen wel zorgen dat het dier voldoende beschermd is als de bescherming van de moeder weg valt. Daarom krijgt uw pup op 6 weken leeftijd een vaccinatie met een dood virus en krijgt de pup op 9 en 12 weken een vaccin met een verzwakt virus toegediend. Omdat het immuunsysteem pas 'geheugencellen' aanmaakt tegen een virus nadat het 2x in aanraking is geweest, moeten sommige vaccines 2x toegediend worden. Dit doen we bijvoorbeeld bij kittens, die op 9 en 12 weken met hetzelfde vaccin enten. 

Lees hier meer over onder het kopje 'over vaccineren'

Wat moet ik mijn dier voeren?
Wij raden u aan te kijken bij welk type voer u zich prettig voelt, maar vooral waar het dier het goed op doet. Dit is een kwestie van proberen, want ieder dier heeft andere voedingsbehoeften. 
Naast het type voer is ook de hoeveelheid voer belangrijk in het behouden van een goede conditie. Op de meeste verpakkingen staat een richtlijn vermeld, maar het is belangrijk dat u ook zelf controleert of uw dier minder of meer voer nodig heeft. Tijdens het consult laten wij u graag zien hoe u dit makkelijk thuis kunt controleren en bespreken we andere aandachtspunten van de voeding van uw huisdier. 

Om u een voer aan te bieden waar wij achter staan verkopen wij in de praktijk Hill's Vet Essentials. Wij kiezen voor Hill's omdat dit een van de twee fabrikanten is die in een eigen laboratorium continu onderzoek doen naar de voedingsbehoefte van honden en katten. Zo weten we zeker dat we u altijd een compleet, wetenschappelijk onderbouwd voedingsadvies geven gemaakt volgens de nieuwste inzichten over wat goed is voor uw dier. 

Voor uitgebreidere informatie over Hill's Vet Essentials kunt u ook alvast terecht op de website van de fabrikant www.hillspet.nl/vetessentials