De aanschaf van een huisdier

Wat leuk dat u er over denkt om (nog) een huisdier aan te schaffen! Als mede-dierenvriend begrijpen we het helemaal. Als dierenarts vragen we u om ook even stil te staan bij de meer realistische overwegingen van een nieuw huisgenootje.  

Wist u bijvoorbeeld dat een konijn wel goedkoper is in de aanschaf, maar niet persé in het onderhoud en al helemaal niet in de dierenartskosten? En dat er een groot verschil is tussen fokkers? Op deze pagina proberen we u zo veel mogelijk handvatten te geven vanuit onze ervaring om tot een goede keuze te komen.

Waar moet u aan denken alvorens een dier in huis te halen?
Doet u uw huidige huisgenoten wel een plezier met een nieuw speelkameraadje?Een dier in huis is reuze gezellig, maar u bent misschien niet de enige die hier in mag beslissen. Een hond voor de kinderen is leuk, maar niet als ze er bang voor zijn, allergisch of er helemaal niet op zitten te wachten.   

 •  Bespreek samen met uw partner of kinderen wat de verwachtingen zijn en bedenk van tevoren wie welke taak op zich neemt. Wie zorgt er voor de opvoeding en bepaalt de gedragsregels? Wie gaat de hond uitlaten en wie gaat de kattenbak en het konijnenhok verschonen? 
 • Zijn er al dieren in huis? Bedenk dan of u hen ook een plezier doet. Zorg er bij konijnen voor dat ze juist gekoppeld worden en regel bij een nieuwe hond of kat bijvoorbeeld dat hij/zij eerst kennis mag maken met de huidige huisgenoot.

Heeft u voldoende tijd?
Houdt er rekening mee dat een huisdier veel tijd vraagt, vooral een jong dier. Als u vaak hele dagen van huis bent, dan betekent dit dat uw huisdier alleen thuis is en zich misschien gaat vervelen. Is het dan wel eerlijk om een huisdier te nemen? Weet u van tevoren dat u weinig tijd gaat hebben? Kijk dan naar het type huisdier, het aantal en het energieniveau. Knaagdieren zijn groepsdieren en zijn het liefst met een maatje samen, bij honden en katten verschilt dit per dier. 

De kosten
De kosten van een huisdier houden niet op bij het aankoopbedrag! 
Denk ook aan voerkosten, speeltjes, verzekeringen en dierenartskosten. Dit laatste zijn de jaarlijks terugkerende kosten voor de vaccinatie, maar ook onvoorziene kosten bij ziekte. Neem eens een kijkje op de website van het LICG. Zij hebben per diersoort berekend wat u per jaar kwijt bent. Onder het kopje Verzekering leest u meer over verzekeringen voor huisdieren.   Waar koopt u uw nieuwe huisdier?Dieren worden op allerlei manieren te koop aangeboden, van Marktplaats tot de officiële fokker. Dit is de eerste lastige keuze die u moet maken. Bijna net zo belangrijk als de gezondheid van het (jonge) dier zijn de omstandigheden waarin het opgroeit en leeft. Een jong dier leert ontzettend veel in zijn of haar eerste levensweken, dus de eerste omgeving is cruciaal voor de latere socialisatie van uw dier.  

 •  Bent u een ervaren huisdiereigenaar? Dan weet u waarschijnlijk waar u moet letten. Is dit uw eerste huisdier of wilt u zeker weten dat u niets over het hoofd ziet? Neem een ervaren kennis of familielid mee naar de eerste bezichtiging! Twee zien niet alleen meer dan een, maar iemand die met nuchterdere ogen kan kijken ziet sneller wat er mis is terwijl u bezig bent te smelten voor de lieve puppyoogjes.  
 • Laat kinderen het liefst thuis bij een eerste bezoek. Bezoek eerst met uw partner een potentiëel nestje. Als u een nieuwe huisgenoot heeft gevonden, dan is er als het goed is nog tijd genoeg voor een tweede bezoek met de kids. Dit voorkomt teleurstelling bij de kinderen en een dwingend gevoel om dan toch maar die ene zielige pup mee te nemen die u eigenlijk niet wilde. 
 • Wat is een goede fokker? In ieder geval een waarbij u een goed gevoel heeft. Bij een bezoek krijgt u al een indruk hoe er met de dieren omgegaan wordt. De eerste levensfase en levenservaring van een jong dier zijn cruciaal voor het latere gedrag en gezondheid. U heeft alle recht om nee te zeggen tegen een pup/kitten/konijn, al is het maar omdat uw onderbuikgevoel u zegt dat er iets niet pluis is. 
 • Fokkers die zijn aangesloten bij een officiëel Nederlands Stamboek moeten zich houden aan bepaalde regels die zijn gemaakt om het welzijn van de dieren te beschermen. Denk hierbij aan het maximale aantal nestjes dat een teef mag hebben, de maximale leeftijd waarop ze een nestje mag hebben en de medische screenings die de ouderdieren moeten ondergaan. Deze regels zorgen er voor dat een dier met stamboom vaak duurder is dan een dier van marktplaats van hetzelfde ras, maar daar zijn dan ook goede redenen voor. 
 • Denkt u ook aan de lieve asieldieren? Veel van deze dieren zitten hier buiten hun schuld om en zijn ontzettend dankbaar voor een nieuw huisje. Bovendien zijn deze vaak al gesteriliseerd of gecastreerd en goed gevaccineerd. Dit kan aanzienlijk schelen in de kosten. Een ouder dier is zijn of haar wilde haren vaak al wat kwijt, handig als u geen zin of tijd heeft voor het werk dat de opvoeding van een jong dier met zich mee brengt!

Hoe zit het met broodfokkers?
Niet alle fokkers werken even netjes. Met broodfokkers worden meestal diegenen bedoeld die op zo'n manier werken dat het welzijn van de dieren benadeeld wordt of die zich niet aan de regels houden.  Dit kan bij een eenmalige bezichtiging moeilijk te beoordelen zijn, maar er zijn zaken waar u op kunt letten.  

 •  Ga op je gevoel af! De eerste indruk klopt meestal.
 • Hoe worden de dieren gehouden? Een grote stal met meerdere nestjes of kooitjes hoeft niet slecht te zijn, maar kan wel een aanwijzing geven dat de teven veel nestjes krijgen of dat de nestjes niet allemaal ter plekke geboren kunnen zijn. Liefst zien we dieren in een huiselijke omgeving waar ze leren omgaan met alles wat er kan gebeuren in hun toekomstige leefomgeving.  
 • Hoeveel rassen worden er aangeboden? Een serieuze fokker die het goed voor heeft met zijn/haar dieren zal slechts een of twee rassen aanbieden en met een beperkt aantal nestjes per jaar. Een advertentie als "alle pups van A-Z" voorspelt dus niet veel goeds.
 • Hoe oud mogen de dieren weg? Meestal mogen pups en kittens pas vanaf 8 weken weg van de moeder. Jonger is niet verantwoord, ouder is des te beter omdat ze dan meer kunnen leren van hun moeder.
 • Zijn de ouderdieren aanwezig? Hun gedrag en gezondheid kan een indicatie geven van het latere uiterlijk, gedrag en gezondheid van uw nieuwe huisgenoot. Een jong nestje zonder moeder is vreemd, je weet dan niet of het nestje daar geboren is of dat dit alleen de verkoopplek is om zaken mooier te laten lijken. 
 • Kloppen de vaccinaties? U kunt hier meer over lezen onder het kopje Over vaccineren. Bij twijfel mag u ons altijd een foto sturen van de betreffende pagina in het paspoort. Let op: dieren uit het buitenland dienen een rabiësvaccinatie gehad te hebben. Dit mag pas vanaf 12 weken leeftijd en het duurt dan nog 3 weken voordat de enting volledig werkzaam is. U zal dus als het goed is een kitten of pup pas met 15 weken mee naar huis mogen nemen vanuit het buitenland! 
 • Is de pup gechipt en is de chip geregistreerd? Sinds 2008 moeten alle pups binnen 8 weken na de geboorte gechipt zijn en deze chip moet in een online databank geregistreerd zijn. Veel fokkers laten de registratie nog steeds over aan de nieuwe eigenaar, maar eigenlijk mag dit niet. De fokker moet de chip eerst op zijn of haar eigen naam registreren. Hierdoor blijft zichtbaar waar pups vandaan komen en kan er niet gesjoemeld worden met nestjes. 
 • Honden moeten in het bezit zijn van een Europees paspoort, een vaccinatieboekje voldoet bij een pup niet! Een jonge hond onder de 12 weken heeft als het goed is een paspoort uit het land van herkomst. Een Nederlandse pup heeft dus een Nederlands Europees paspoort. Een vaccinatieboekje is wel voldoende voor een kat of konijn mits ze de grens niet over gaan. Als een kat vanuit het buitenland komt dan dient ook deze een Europees paspoort inclusief een geldige rabiësvaccinatie te hebben. . 

 • Als u in Google broodfokker intikt dan vindt u tal van websites waar (vermeende) broodfokkers op vermeld staan. Kijk eens of uw beoogde adres er tussen zit of waar u alvast niet naar toe hoeft te rijden. Hier staan vaak ook ervaringen van andere kopers. 

En dan?
Kom langs voor een vrijblijvende puppy- of kittencheck!  
Op 8 weken leeftijd bieden we een gratis puppy of kittencheck aan. Mocht er dan iets mis zijn, dan komen we daar zo snel mogelijk achter en kan eventuele schade nog hersteld worden. Lees hier meer over onder het kopje acties: Puppy-check.

Als u uw nieuwe huisgenootje heeft uitgekozen zorg dan dat alles thuis gereed is voor de komst. Informeer bij de fokker of vorige eigenaar welk voer het dier krijgt. Wilt u zelf ander voer geven, wen het dier dan langzaam hier aan door het voer in het begin te mengen. U kunt steeds iets meer van het nieuwe voer geven en iets minder van het oude totdat het dier helemaal gewend is. Een plotselinge voerwissel kan diarree veroorzaken. 

Vraag ook na wanneer de laatste ontworming en ontvlooiing heeft plaatsgevonden. Pups en kittens dienen iets vaker ontwormd te worden, namelijk op 2, 4, 6, 8, 12, 16, 20 en 24 weken. Daarna behandelen we als volwassen dieren en raden we aan 4x per jaar preventief te ontwormen. 


Bent u (vermeende) misstanden tegengekomen die het welzijn van de dieren schaden? Meldt dit dan bij de NVWA. Dit kan online of telefonisch.  

Kijk voor meer tips over de aanschaf en het houden van een huisdier ook eens op de website van het LICG.