Patiënten van voorgaande maanden
Als dierenarts maak je het een ander mee tijdens je werkdagen. Ontroerende, grappige, vervelende situaties en spoedgevallen. De stemming in een dierenkliniek kan razendsnel omslaan. 

Wij willen jullie graag een kijkje geven in onze keuken, zodat u mee kunt genieten van het leven van een dierenarts. Daarom kiezen wij één keer per maand een bijzondere patiënt waarvan wij het verhaal met u willen delen. 

 

Patiënt van de maand Juli - Ginger

Ginger wist het ons knap moeilijk te maken. Ze kwam naar de kliniek met als klacht dat ze in korte tijd flink was afgevallen, van 5kg naar 3kg! Het enige wat opviel was dat ze een naar tandenknarsend geluid maakte tijdens het eten. En dat deze 4-jarige kat opeens wel 17 jaar oud leek. 

Omdat de oorzaak aan de buitenkant niet meteen te zien was is verder onderzoek gedaan. Uit een bloedonderzoek kwam naar voren dat de leverwaarden van Ginger te hoog waren. Daarmee weten we dat er iets aan de hand is met de lever, maar niet wat precies. Hiervoor is ze doorgestuurd naar het Dierenechocentrum. Hier bleek dat haar lever enorm vervet was geraakt. Dit gebeurt vaak bij katten die slecht of niet meer eten. Dat is ook de reden waarom een kat niet langer dan twee dagen mag vasten. Daarnaast liet de echo zien dat er een heleboel kleine steentjes in haar blaas zaten. En die zijn flink scherp en deden zoveel pijn dat Ginger nergens meer trek in had. 

Ginger is met spoed geopereerd aan haar blaasstenen en na een week in de opname met een voedingssonde begon ze gelukkig weer zelfstandig te eten. 


---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Patiënt van de maand Juni - Jaimie

Jaimie 4 weken na operatie

Deze vrolijke man van bijna acht jaar oud kan weer kwispelend door het leven. Bij een oogarts was vastgesteld dat de druk in Jaimies linker oog groter was dan in het rechter oog. Hierdoor had Jaimie constant hoofdpijn en was hij niet meer de vrolijke hond van voorheen. Zijn baasjes hebben vier weken lang geprobeerd om het oogje te redden met medicatie. Maar helaas mocht het niet baten. De enige resterende oplossing was het oog verwijderen, omdat een oog wat niets ziet maar wel pijn doet erg vervelend is.

De operatie verliep vlekkeloos en Jaimie herstelde snel. Hij is nu verlost van zijn voortdurende pijn en redt zich inmiddels prima met een oog. 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Patiënt van de maand Mei - Zwiebertje

Wellicht zag u haar al langs komen op Facebook, onze eigen zwerfkat. Een slimme tante, want ze liep zelf de wachtkamer binnen alsof ze wilde zeggen help mij. Wij doopten haar Smoezel, vanwege haar smoezelige uiterlijk. Een zoektocht naar haar baasje mocht niet baten, dus gaven wij haar een nieuw baasje. Daarnaast gaven we haar ook een goede vaccinatie, een wormenkuur en een GOED GEREGISTREERDE chip mee. 

Smoezel heet inmiddels Zwiebertje en ze maakt het goed! Bedankt aan iedereen die het Facebook berichtje gedeeld heeft. 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Patiënt(en) van de maand Maart - Collage 
Waarschuwing, alleen voor baasjes met sterke magen

Iedere dag geeft weer nieuwe verrassingen in ons beroep. Toch blijven de mond- en gebitsproblemen een speciaal plekje houden. Ze zeggen wel eens 'een gegeven paard moet je niet in de bek kijken'. Nou, een gegeven (of gekocht) huisdier mag u wat ons betreft regelmatig in de bek kijken. Dit doen wij in ieder geval al minimaal 1x per jaar voor u tijdens de jaarlijkse controle en vaccinatie afspraak. Vaak komt er bij zo'n routine controle al veel tandplak en tandsteen aan het licht. Maar wat we soms aantreffen bij gebitscontroles, daar schrikken de baasjes vaak nog het hardst van. 

De enige klacht is meestal een iets onaangename mondgeur of iets minder eetlust. Wat we wel eens vergeten is dat dieren echte bikkels kunnen zijn. Afgebroken tand? Gewoon de brokjes aan de andere kant kauwen of geheel doorslikken. Kaken niet meer op elkaar te krijgen vanwege te lange voortanden? Vooral niets laten merken. Hele mond ontstoken? Lik ik toch alleen de saus van m'n brokken. 
We begrijpen het wel hoor, wij hebben makkelijk praten met een mak dier op tafel dat zich zonder moeite in de bek laat kijken. Daarom is ons advies ook: begin jong met tandenpoetsen. Dit is de beste manier om problemen te voorkomen + je dier leert dat de baas in de bek mag kijken. 

Hieronder vindt u een collage van een aantal ernstige mondproblemen die wij zoal langs zien komen op een toch wel regelmatige basis. 


1.  Konijn met doorgegroeide snijtanden door standafwijking. 
Dit kan veroorzaakt worden door een aangeboren verkeerde stand van de onder- of bovenkaak, door verkeerde slijtage (tralieknagen) of door verkeerde voeding. De tanden kunnen ingekort worden, maar omdat de tanden van een knaagdier altijd doorgroeien is de kans groot dat het probleem terugkeert binnen 6 weken. In dat geval kiezen we er soms voor om de snijtanden te trekken. 

2. Boxer met zeer veel tandsteen en epuliden. 
De tandsteen kunnen we makkelijk verwijderen. Of de tand eronder nog gered kan worden is afhankelijk van de mate van wortelaantasting. Epuliden zijn (vaak) goedaardige tandvleeswoekeringen. Sommige hondenrassen hebben hier vaker last van. Ook deze kunnen verwijderd worden, maar keren vaak terug. 

3. Kat met gebroken onderkaak na val
Katten landen meestal op hun pootjes bij een val van grote hoogte. Maar doordat ze bij de landing door de voorpootjes zakken klappen ze vaak met de onderkaak tegen de grond. Deze kan makkelijk breken in de middenlijn. Gelukkig is hier een therapie voor en ook bovenstaande kat maakt het inmiddels weer goed. 

4. Persisterende melktand puppy
Soms gaat het wisselen van de tanden niet helemaal goed. Hierdoor kan het zijn dat een melktand aan de kant gedrukt wordt, in plaats van er uit. De melktand drukt hier tegen de blijvende tand en kan voor problemen zorgen in de toekomst. Daarom adviseren wij meestal om deze te laten verwijderen. 

5. Kiezen kat
Bij katten komt een aandoening voor waarbij het immuunsysteem reageert op de eigen tanden. De mond raakt dan geheel ontstoken en vaak kan de hierdoor kat niet meer goed eten. De beste oplossing is dan om alle kiezen te trekken. We zien dit probleem vaker bij raskatten. 

6. Wortelaantasting door tandsteen
Op deze foto hebben we een grote hoeveelheid tandsteen verwijderd. Tandsteen drukt langzaam het tandvlees omhoog, waardoor uiteindelijk de wortel aangetast raakt. Deze kies was dermate aangetast dat hij getrokken moest worden. 

7 + 8. Kwaadaardige woekering achterin de bek bij hond en kat
Helaas vinden we soms ook hele vervelende dingen. Daarom nog een goede reden om regelmatig in de bek van uw dier te kijken. 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Patiënt van de maand Februari - Timmie

Timmie is een ontzettend lieve, rode knuffelkater van 6 jaar oud. Helaas voor hem onderging hij in zijn leven een aantal operaties. Van intacte kater naar 'jeweetwel' kater naar omgebouwde kater. Deze operatie voerden we niet uit omdat Timmie niet gelukkig was als man, dit was pure noodzaak.

Timmie kwam de eerste keer bij ons omdat hij heel vaak naar de kattenbak ging, maar er kwam geen urine uit. Gelukkig wist de eigenaar meteen dat het om een spoedsituatie ging. Bij gecastreerde katers kan het namelijk gebeuren dat de plasbuis verstopt raakt. De kat kan dan niet meer plassen, waardoor de blaas onder grote druk komt te staan. Behalve dat dit zeer pijnlijk is voor de kat kunnen er ook geen afvalstoffen meer uit het lichaam verwijderd worden via de urine. Hierdoor vergiftigt de kat zichzelf als het ware en er kan ernstige nierschade ontstaan. Snel handelen is noodzakelijk. We brengen de kat meteen onder narcose en heffen de verstopping op door een urinekatheter in de plasbuis te plaatsen. Daarna gaan we op zoek naar de oorzaak van de verstopping. Pas na behandeling van de oorzaak en als de kat weer zelfstandig kan plassen mag hij naar huis. Om te voorkomen dat de kat het katheter te vroeg er uit trekt moet hij wel een kapje om, zoals Timmie even demonstreert op de foto. 

Normale plashouding

    Een simpele blaasontsteking geeft dezelfde symptomen als een verstopping.       Het grote verschil is dat de blaas bij een blaasontsteking zeer klein is en bij         een verstopping heel groot. Dit verschil kunnen we alleen op de praktijk               beoordelen door in de buik te voelen. De symptomen waar u op moet letten       staan hieronder beschreven.

Symptomen blaasontsteking of verstopping

1. Kopje iets naar beneden houden            
2. Klaaglijk miauwen                             
3. Ineengedoken houding                    
4. Vaker dan normaal naar de kattenbak gaan
5. Geen/weinig urine + veel likken aan achterkant
6. Gebogen, bolle rug
7. Plassen buiten de kattenbak kan voorkomen

Hoe komt een kat aan een verstopping? 

Verstopping in penispunt

Alle dieren kunnen een verstopping oplopen, maar in de meeste gevallen gaat het om een mannelijk dier. Dit komt doordat zij een veel nauwere plasbuis hebben vergeleken met vrouwelijke dieren. Verkeerde voeding, overgewicht, onvoldoende activiteit en stress kunnen dit meer in de hand spelen. De meest voorkomende oorzaak is een steentje of 'plug' die vastloopt in het puntje van de penis. Een plug is een propje gevormd door dood celmateriaal, ontstekingscellen en soms fijn gruis. In de meeste gevallen kunnen we de verstopping verhelpen met een katheter, medicatie en speciale voeding die de zuurtegraad van de urine verandert. Soms kan de kat later weer zijn eigen voer eten, maar veel katten moeten de rest van hun leven op deze voeding blijven staan.

Bij Timmie is meerdere malen een verstopping aangepakt en hij kreeg speciaal voer. Desondanks raakte hij telkens weer verstopt. Omdat dit telkens weer een levensbedreigende situatie oplevert is besloten om bij Timmie een penispuntamputatie uit te voeren, ofwel een perineale urethrostomy. In feite hebben we van Timmie een meisje gemaakt. Hierdoor heeft hij een veel wijdere plasbuis waardoor hij veel minder kans loopt om weer verstopt te raken. Timmie staat inmiddels nog steeds op dieet, maar hij is blij dat hij weer thuis is zonder kap. Want zo'n ding, dat is toch vervelend manoeuvreren in een kleine omgeving. 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Patiënt van de maand Januari - Sissi

Deze mooie dame heet Sissi. Ze kijkt nog wat verschrikt, maar ze is dan ook net aan het bijkomen van een zware operatie. Een paar weken geleden begon het op te vallen dat Sissi niet meer zo goed wilde eten. Ze likte vooral de saus van haar natvoer op. Een blik in haar bek maakte duidelijk waarom, haar tandvlees was langs alle tanden flink ontstoken. Een injectie met een langwerkende ontstekingsremmer gaf een tijdje verlichting, maar daarna begonnen de klachten weer opnieuw.

Deze aandoening heet het gingivitis-stomatitis-pharyngitis-complex, ook wel feline chronic gingivitis stomatitis (FCGS) genoemd. Deze aandoening is een combinatie van tandvleesontsteking (gingivitis), ontstoken wangslijmvlies (stomatitis) en een ontsteking achter in de mondholte (pharyngitis). Vooral de pharyngitis is pijnlijk bij het slikken en geeft de meeste klachten. Het verschil met enkel gingivitis is te zien om onderstaande foto.

Links gingivitis, rechts pharyngitis

Vaak beginnen de klachten al op jonge leeftijd, maar vallen ze pas echt goed op middelbare leeftijd (7 à 8 jaar oud). Waarschijnlijk speelt het calicivirus, een van de veroorzakers van niesziekte bij de kat, een belangrijke rol bij de ontwikkeling van deze ziekte. Maar erfelijkheid is zeker ook nog niet uitgesloten. We zien deze aandoening ook vaker bij raskatten. Het probleem ontstaat door de eigen tanden van de kat. Door een verkeerde reactie van het immuunsysteem ontstaat er een soort allergische reactie tegen de eigen tanden. Het lichaam reageert met een sterke ontstekingsreactie. Een therapie met ontstekingsremmers of antibiotica kan korte tijd verlichting geven, maar uiteindelijk komt het probleem weer terug. De enige oplossing voor het probleem is dan om de tanden te trekken. 

De boven en onderkiesjes van Sissi

Dit hebben we ook bij Sissi moeten doen. De snijtanden en hoektanden mogen blijven zitten. Sommige katten reageren ook hier nog op, waarna ook deze getrokken zullen moeten worden. Maar in de meeste gevallen volstaat het om de kiezen te trekken. Deze ingreep is niet niks, maar als haar tandvlees weer hersteld is zal Sissi geen last meer hebben van haar tanden en kan ze gewoon haar brokjes weer eten.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Patiënt van de maand December - Sem

Sem is een enthousiaste, eetgrage Labrador. Nu is dat niet zo vreemd, Labradors staan bekend om hun vrolijke karakter en het feit dat ze graag eten. Maar dan ook echt graag eten. Je kunt het zo gek niet bedenken of ze slikken het door. Van stukken glas, tot sokken tot complete satéspiezen.
Gelukkig was het bij Sem niet zo erg, maar ook hij kreeg iets bijzonders voor elkaar. Hij wist namelijk de weckpot met de pure chocolade van zijn baasje open te krijgen zonder de pot te breken. Geef toe, welke hond krijgt dat voor elkaar. Gelukkig is Sem een zware jongen, dus met een beetje rekenwerk konden we met een gerust hart zeggen dat er geen vergiftigingsverschijnselen te verwachten waren. Het einde van het jaar liep voor Sem met een sisser af. 

Heeft uw hond of kat iets geks gegeten of weet u het niet zeker? Hoe sneller u dit aan ons meld, hoe groter de kans dat we nog makkelijk in kunnen grijpen. Als een dier iets eet, dan blijft dit gemiddeld zo'n vier uur in de maag zitten. Binnen die tijd kunnen we het dier met hulp van een klein prikje snel laten braken. Is het langer dan vier uur geleden, dan is de kans groot dat de maag al geleegd is. In dat geval moeten we wachten tot het er aan de achterkant weer uit komt of in ernstige gevallen moet het via een operatie verwijderd worden. Als het om giftige stoffen gaat, dan proberen we de opname vanuit de darmen zo snel mogelijk te remmen, maar zeker hierbij geldt beter er uit dan er in. Vroeger werd wel eens een schep zout aan de hond gevoerd om hem te laten braken. Wij raden dit af, want als de hond niet braakt, dan is de kans groot dat een zoutvergiftiging volgt.  

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Patiënt van de maand November - Lady

Dit keer valt de bedenkelijke eer van patiënt van de maand toe aan een kleine chihuahua genaamd Lady. 

Lady woont sinds kort bij haar nieuwe eigenaren. Deze maakten zich toch wel zorgen over de bulten van Lady. Op haar buik zat al een vreemde grote bult, maar opeens verscheen er ook een bult uit Lady's vulva. Na twee dagen begon deze zwart te verkleuren en de eigenaren waren bang dat de twee bulten met elkaar in verband stonden. Daarin hadden ze gelijk, maar niet helemaal zoals zij gedacht hadden. 

Op de foto ligt Lady op haar rug, we kijken tegen haar buik en vulva aan. De grote bult is een gezwel van een melkpakket (haar borsten), een zogenaamde mammatumor. De bult die uit de vulva tevoorschijn komt is een fibromyoom. Een tumortje van de baarmoederwand. De zwartverkleuring ontstaat doordat de hond er aan gaat likken of schuren waardoor het zachte weefsel begint af te sterven. Deze tumoren zitten niet aan elkaar vast, maar ze hebben wel iets gemeen. Ze ontstaan onder invloed van geslachtshormonen. We zien deze tumoren dus vaker bij ongesteriliseerde teven. Dit is dan ook een van de redenen waarom we adviseren om een teef waar niet mee gefokt gaat worden te laten steriliseren. Liefst op jonge leeftijd, want bij iedere loopsheid komt er een grote hoeveelheid hormonen vrij in het lichaam. Iedere keer dat dit gebeurt neemt het risicio op deze tumoren toe. 

Voor Lady komt dit advies te laat. Ze is inmiddels bijna 12 jaar oud en de tumor heeft zich reeds verspreid naar alle melkpakketten. Bij het verwijderen van deze tumor zijn dan ook alle melkpakketten met bultjes aan één kant weggehaald. De kans is groot dat de resterende bultjes aan de andere kant later verder groeien, maar de ingreep zou te zwaar zijn als we de operatie aan beide kanten uitvoeren. Ook de andere tumor is verwijderd, maar omdat deze zeer moeilijk te bereiken is zal ook deze waarschijnlijk later terug groeien. 

Maar dat is van latere zorg, Lady mag eerst herstellen van deze ingreep. Ze is voor nu vast opgelucht dat ze geen last meer heeft van haar bulten. 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Patiënt van de maand Oktober - Grijsje

Grijsje is een konijntje van nog geen twee jaar oud. Toch had hij een ernstig probleem. Zijn voortandjes stonden niet netjes op een rij, waardoor ze niet goed konden slijten. Ze waren zo lang geworden dat de kiezen elkaar niet meer konden aanraken. De tandjes bleven ook na inkorten scheef groeien, waardoor het wachten was tot het weer fout zou gaan. Daarom hebben we Grijsje voor eens en altijd van zijn probleem afgeholpen door de tandjes te trekken. 

Bij konijnen en andere knagers groeien de tanden hun hele leven door. Daarom moesten we alle zes de voortandjes (twee beneden, twee boven + twee stifttandjes achter de voortanden) verwijderen. Als we een tand laten staan, dan blijft deze doorgroeien omdat deze tand dan niet meer kan afslijten op de tegenoverliggende tand. Gelukkig kan een konijn zich met wat voeraanpassingen prima redden zonder snijtanden, zolang de kiezen het voer nog maar goed fijn kunnen malen. 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Patiënt van de maand September - Molly

U zag haar eerder al op Facebook voorbij komen, ons (on)gelukskonijntje Molly. 

Oplettende voorbijgangers zagen haar in een pas gemaaid veld zitten. Waarschijnlijk is deze dame daar in een maaier terecht gekomen, want ze mist beide oortjes en een deel van haar achterpoot. Ook voor ons een wel heel bizar ongeluk. We zijn blij om te melden dat inmiddels alles goed gaat met Molly. Haar wonden zijn netjes genezen en haar vinders hebben haar een mooi huisje gegeven en een speelmaatje, Olivier. 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Patiënt van de maand Augustus - Gorki

Op een zaterdagavond kregen we een telefoontje van een gezin dat net terug gekomen waren van vakantie. Thuis aangekomen leek hun hond, Gorki, een 12-jarige Staffordshire Terrier teef, niet helemaal zichzelf. Haar buik was heel erg hard en opgezet en ze verloor stinkend bloed aan de achterkant. Gorki was een maand daarvoor loops geweest. 

Met dit verhaal en 40,5 graden koorts was het ons al duidelijk dat Gorki een pyometra had. Ook wel een baarmoederontsteking genoemd. Deze aandoening komt alleen bij vrouwelijke, meestal oudere, niet gesteriliseerde dieren voor. Met iedere loopsheid die een teef doormaakt wordt de kans op een pyometra groter. Dit kan altijd ontstaan, maar we zien het vaker kort na de loopsheid. Verschijnselen die we kunnen zien zijn koorts, sloomheid, weinig eetlust, veel drinken en plassen, braken, veel likken aan de vulva of stinkende uitvloeiing uit de vulva. Een pyometra is eigenlijk een met pus gevulde zak in het lichaam. Hierdoor kunnen er veel afvalstoffen in de bloedbaan terecht komen, maar deze 'zak' kan ook knappen, waarna de inhoud in de buikholte terecht komt. In milde gevallen kan medicatie het probleem oplossen, maar in de meeste gevallen is een levensreddende spoedoperatie nodig. Op de foto ziet u de baarmoeder van Gorki. Normaal een dunne streng, in dit geval gevuld met pus, opgezwollen en bijna drie kilo zwaar! 

Sterilisatie is de enige manier om een baarmoederontsteking te voorkomen. Dit is ook een van de redenen dat we aanraden een vrouwelijk dier op jonge leeftijd te steriliseren. Andere redenen om te steriliseren zijn een (veel) kleiner risico op kwaadaardige melkkliertumoren, geen ongewenste nestjes, minder kans op diabetes en geen loopsheid of krolsheid.


---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Patiënt van de maand Juli - Coco

Dit wel heel zielig kijkende katje is Coco. Ze heeft alle reden om zielig te kijken  want ze is een rasechte pechvogel. 

Haar eerste bezoek was vanwege een zere achterpoot welke ze helemaal niet meer kon belasten. Een röntgenfoto maakte snel duidelijk dat Coco van haar linker achterpoot alle botjes in het voetje gebroken had. Waarschijnlijk heeft ze een klap op haar pootje gehad of is ze ergens in bekneld geraakt en vervolgens gevallen.

Daar hield de pech niet op. Een heel traject later bleken de breuken van Coco niet netjes te willen helen en bleef ze zitten met een pijnlijke poot. De enige resterende optie was om het pootje te amputeren. Een flinke ingreep, maar gelukkig kunnen dieren zich snel aanpassen. Helaas kon Coco maar niet van de wond afblijven, dus moet ze langer dan de bedoeling was haar kap ophouden. Ze kijkt inmiddels wel weer een stuk vrolijker en ze hobbelt weer rond, door, en om het huis. Nog even snel, maar nu op drie pootjes. 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Patiënt van de maand juni - Jacky

Patiënt van de maand juni is Jacky. Op de foto ziet u vier keer het rechteroog van Jacky, een Boomer reu van bijna vier jaar oud. Op foto 1 en 2 ziet u hoe Jacky op een zaterdagavond in april bij ons terecht kwam. Het oogje was zo beschadigd dat de inhoud naar buiten stulpte en het hoornvlies net niet helemaal doorgeboken was!
Omdat dit soort beschadigingen extra bescherming nodig hebben besloten we om het derde ooglid over het hoornvlies vast te hechten. Hierdoor kan de medicatie goed haar werk doen en herstelt het hoornvlies een stuk sneller. Het vastgehechte hoornvlies ziet u op foto 3. 
Na enige tijd is het hoornvlies weer tevoorschijn gehaald en moest de eigenaar nog heel veel zalven. In het begin tot wel zes keer per dag! Omdat dit zo goed volgehouden is heeft Jacky nu weer een oogje dat geen pijn meer doet en waar hij goed mee kan kijken. Dit resultaat ziet u op foto 4.

Als een dier last heeft van een oog dan is het vaak zaak om dit snel te laten controleren voor het uit de hand loopt. Hoe eerder we kunnen ingrijpen bij dit soort problemen, des te makkelijker is de behandeling.


---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 Patiënt van de maand mei - Puck

Puck. De kwade blik wijten we aan de invloed van de narcose...

Het zal je maar gebeuren, je trekt de deur dicht net op dat moment dat de kat eindelijk besloten heeft dat ze nu toch wèl naar binnen wil. En je zal dan ook nog eens de dierenarts zijn die die deur dicht trekt....

Ja, het overkomt ook ons. Op de foto staat onze eigen Puck met het resultaat van haar niet zo slimme actie. Gelukkig voor Puck kon het probleem snel verholpen worden. 

Omdat het stukje huid letterlijk was afgestroopt konden we de wond niet zomaar dicht hechten en hebben we de laatste twee staratwervels moeten amputeren. De resterende staart is goed hersteld en het is nu wachten tot de haren terug gegroeid zijn. Want als ze een dikke staart maakt, dan valt het kale uiteinde nog beter op. 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Patiënt van de maand april - Chanel

Chanel thuis op haar kussentje

Je zou het niet zeggen als je haar zo ziet zitten, maar Chanel heeft onlangs nog een flinke operatie ondergaan. Wat in de eerste instantie op een simpele blaasontsteking leek, bleek toch iets meer te zijn. Op de echo was namelijk te zien dat Chanel een flinke steen in haar blaas had. Deze steen is operatief verwijderd en bleek bijna 1,5 cm groot te zijn! Een groot probleem voor een kleine chihuahua.

Gelukkig voelt Chanel zich weer helemaal de oude en kan ze haar plasjes weer goed ophouden, ook in huis. ------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Patiënt van de maand februari - Boy

Dit is Boy, een klein en gezellig hondje van ruim zeven jaar oud die enige weken geleden erg last van zijn blaas begon te krijgen. Na onderzoek bleek er een flinke blaasontsteking te zijn, welke veroorzaakt werd door kristallen en steentjes van struviet. 

Met behulp van een microscopisch onderzoek kunnen we dat mooi in beeld brengen, zoals op de foto zichtbaar is. Het werd zelfs zo erg dat we hem met behulp van een katheter hebben moeten verlossen van alle rommel die zich in zijn blaas opgehoopt had. Ook is er een röntgenfoto gemaakt om te kijken of er geen grotere stenen in zijn blaas achter bleven, maar gelukkig bleek dit niet het geval. Na een behandeling met tabletjes en een ander voer dat de kristallen oplost en voorkomt is zijn blaas weer bijna helemaal schoon. De ontsteking is gelukkig al wel helemaal weg, zodat Boy weer moeiteloos kan plassen!


---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Patiënt van de maand januari - Daisy

Is dit hondje klaar voor carnaval? Of is dit attribuut toch ergens anders voor bedoeld?

Daisy is patiënt van de maand januari. Ze kreeg eind vorig jaar last van ernstig ontstoken oogjes. Na een bezoekje aan een oogspecialist bleek er sprake van een flinke ontsteking van de voorste oogkamer (uveïtis). Deze aandoening kunnen we goed onder controle houden. Dit houdt in dat de oogjes van Daisy regelmatig gedruppeld worden en dat ze een brilletje moet dragen op de fiets om uitdroging door de wind te voorkomen. 

En Daisy? Die vindt het allemaal prima. 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Patiënten van de maand december 2015 - Boris, Jet en Puck

Allereerst stellen we u graag voor aan onze favoriete patiënten van iedere maand, namelijk onze eigen super verwende, ietwat mollige, soms chagrijnige, vrij-uitlopende spinmachines. 

Boris

Ongeveer 4 jaar geleden gingen we op weg naar het asiel op zoek naar een kat, liefst een die gewend is om binnen te wonen. Na het bekijken van 2 lieftallige poesjes werden we aan Boris voorgesteld. Waar de dames ons lieflijk benaderden was Boris duidelijk niet onder de indruk van onze aandacht. Pech voor Boris dat wij dat als een uitdaging zien om te toveren tot een sociale huiskat. Inmiddels is Boris nog steeds een grote, chagrijnige kat met een gebruiksaanwijzing en een zachtaardige kant speciaal gereserveerd voor Sander.  

Jet

Met 2 mannen en 1 vrouw in huis werd het tijd om de balans gelijk te maken. Daar zorgde Jet voor. Een super schattig, maar angstig kitten dat we mochten ophalen bij een gastgezin van het asiel. Na 10 jaar zelf als opvanggezin voor het asiel in Maastricht moest dat toch goed komen. En dat deed het. Van angstig kitten naar de grootste kroelkat van de straat. 


Puck

Een volgende kat mocht er alleen komen als er een hele goede reden voor was met al 2 katten in huis. Deze gelukskat had een hele goede reden. Tijdens een zomerse wandeling in de duinen van Zeeland viel Sanders oog opeens op iets wolligs. Uitgemergeld, ernstig uitgedroogd na een lange dag in de volle zomerzon en helemaal alleen. Geen nestgenoten of moeder in de buurt, dus snel mee naar huis en aan het infuus. Van duinkat naar die andere heuvels van Nederland. Puck is inmiddels prima geïntegreerd. Nog even en ze is groter dan het hondje van de buren. Geen blaadje is veilig en alle buren voelen zich vereerd dat ze speciaal bij hen langs komt om te eten en spelen. Deze dame weet iedereen met gemak om haar pootje te wikkelen.