Dierverzekering

Ja, ook huisdieren hebben tegenwoordig vaak een zorgverzekering. En dat is een goed iets, vinden wij. Waarom? Luister maar. 

Waarom een verzekering afsluiten?
Een verzekering sluit je af voor onverwachtse grote kosten, in ons geval bij de dierenarts. Het kan zomaar gebeuren, je let even niet goed op en de hond of kat schiet de straat op en loopt tegen een auto. Paniek, naar de dierenarts, röntgenfoto's maken en een spoedoperatie. Gelukkig kunnen we tegenwoordig veel doen om een dier te helpen, maar de kosten kunnen hierbij onverwachts snel oplopen. Dan is het fijn, ook voor ons, als je je op zo'n moment geen zorgen hoeft te maken over de kosten.

Welke verzekering moet ik afsluiten?
Wij raden mensen in de eerste instantie aan om zelf een spaarpotje te maken voor hun dier, omdat verzekeringen duur kunnen zijn (vooral bij oudere dieren) en je niet altijd terug krijgt wat je verwacht terug te krijgen. Een onderzoek van de Avro toonde aan dat de kosten van een hond gemiddeld rond de €1000,-/jaar bedragen. Voor een kat is dit ongeveer €400,-/jaar (link). Onverwachtse dierenartskosten moet u hier nog bij optellen. Houd zeker rekening met een paar 100 euro om opzij te zetten. Of kijk eens wat een verzekering per jaar zou kosten voor uw dier en zet dit bedrag zelf opzij. Als uw dier dan onverwachts iets overkomt dan heeft u een mooi potje klaar staan. Heeft uw dier een voorspoedig en zorgeloos leven, dan heeft u straks een mooi spaarpotje voor iets anders leuks. 

Een andere optie is het afsluiten van een dierverzekering. Dit is vooral handig als u niet snel een groot bedrag kunt missen. Voor een kleiner maandbedrag weet u dan zeker dat uw dier geholpen kan worden als er iets onverwachts gebeurt. Let dan bij het zoeken naar een verzekering op de volgende punten:

Welke aandoeningen en/of rassen worden uitgesloten voor vergoeding?
Veel verzekeringen sluiten aandoeningen die veel voorkomen bij bepaalde rassen uit voor vergoeding als u een bepaald ras dier heeft. Denk bijvoorbeeld aan heupdysplasie bij grote hondenrassen, huidproblemen bij Bulldog-achtigen of oogproblemen bij kortsnuitige rassen. Kijk goed in de voorwaarden. 

Wat ben ik per maand kwijt en wat krijg ik er voor terug?
Vaak vergoed een verzekering alleen onverwachte uitgaven. Bedenk dat een sterilisatie, castratie, entingen, ontwormmiddel en vlooienmiddel vaak niet gezien wordt als een onverwachte uitgave. Dit zal uw verzekering meestal niet vergoeden en moet u dus alsnog gewoon aan de balie afrekenen. 

De verzekering betaalt u achteraf terug
Sinds kort moet u de dierenartsrekening zelf afrekenen. U kunt dit bedrag dan achteraf terugvragen aan uw verzekering. Heet u een verzekering? laat dit aan ons weten, dan kunnen wij u een factuur mee geven die voldoen aan de eisen van de verzekeraar. 

Valt preventieve zorg onder de verzekering?
De meeste verzekeringen vergoeden preventieve zorg niet, tenzij u een uitgebreide polis heeft. Onder preventieve zorg vallen zaken als ontworming, ontvlooiing en de vaccinaties. Ook niet iedere verzekering vergoed de castratie of sterilisatie van een dier, omdat dit geen onvoorziene kosten zijn. Wilt u hier toch tegen verzekerd zijn? Kijk dan goed naar de polisvoorwaarden en neem eens een kijkje naar ons Pet Health Plan. 

Voorbeelden van verzekeraars

Proteq          
www.proteqdierenzorg.nl

Petplan       
www.petplan.nl/huisdierenverzekering

Kijk ook eens op 

www.dierenverzekering-vergelijken.com

www.verzekerjehuisdier.nl